Praktijk Heart vs. Brain - Coaching                            
 


Depressie, kenmerken oorzaken en symptomen 


Het is de hopeloze en ontmoedigende 'maar' die in een gezonde geest op depressie wijst. Depressie staat niet gelijk aan zwakte, ook is het niet het resultaat van een persoonlijke keuze die vervuild is met overgave of nalatigheid. Het zijn tekenen van strijd, van een gevecht met tegenslag of ongemakkelijke en pijnlijke persoonlijke situaties: verliezen, slechte ervaringen en onzekerheden. 

Iedereen heeft wel eens een periode waarin het wat minder gaat en herkent dan het neerslachtige gevoel, bedrukte stemming, verlies van interesse of negatieve denkpatronen. Meestal gaan deze depressie gevoelens vanzelf weer over. Blijven de symptomen echter langer dan twee weken aanhouden, dan kan er sprake zijn van een depressie of een depressieve stoornis. Het is dan ook één van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Tien procent van de mannen en twintig procent van de vrouwen krijgt er in zijn of haar leven mee te maken.



Kenmerken depressie


 • Verdriet
 • Frustratie 
 • Onevenwichtig 
 • Chagrijnig 
 • Somatische klachten 
 • Problemen met in of doorslapen 
 • Prikkelbaar 
 • Ongemak 
 • Emotionele schommelingen 
 • Minder of meer eetlust 
 • Rusteloos 


Verschillende soorten depressies


Lichte depressie
Je hebt mogelijk een lichte depressie als je een aantal depressieve klachten voor een korte periode hebt. Mogelijk voel je je somber, vermoeid en neerslachtig, maar kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden nog wel uitvoeren.





Matige depressie
Tijdens een matige depressie nemen in een aantal weken de depressieve klachten snel toe en merk je dat het snel slechter met je gaat. Tijdens een matige depressie kan je dagelijkse activiteiten en werkzaamheden niet meer zo optimaal uitvoeren als voorheen. Het lukt je niet meer.



Zware depressie 
Herkenbaar aan een zware depressie is het snel toenemende aantal klachten; de klachten worden snel erger. Een zware depressie heeft een grote invloed op het dagelijks leven. Het lukt je niet meer dagelijkse activiteiten en werkzaamheden uit te voeren.






Manische- of bipolaire depressie
Kenmerkend voor een manische- of bipolaire depressie zijn de emotionele schommelingen. Van hele positieve en vrolijke momenten naar hele negatieve en sombere momenten.



Chronische depressie 
Bij een depressie komen verschillende klachten kijken zoals neerslachtige gevoelens en vermoeidheid. Wanneer de depressieve klachten langer dan twee jaar duren en heftig aanwezig zijn heb je mogelijk een chronische depressie.





Seizoensgebonden depressie 
Bij een seizoensgebonden depressie heb je een neerslachtig gevoel tijdens een bepaalde periode van het jaar. De klachten uiten zich voornamelijk door somberheid en vermoeidheid. De meeste mensen hebben last van deze klachten tijdens de donkere en koude dagen in de herfst en winter. Echter kan het ook voorkomen dat je moeite hebt met de verandering naar een ander seizoen.



Postpartumdepressie                                                                                Beter bekend als postnatale depressie, is een depressie die ontstaat na de bevalling. Door hormoonschommelingen kan je je na de bevalling anders voelen dan normaal. Het is normaal hier de eerste twee weken na de bevalling wat van te merken. Indien je in de periode hierna een aanhoudend gevoel van somberheid, prikkelbaarheid, neerslachtigheid en angst ervaart kan gesproken worden over een postpartum  of postnatale depressie.




Therapie

                                                                                 

Schroom niet om hulp te zoeken, ook als je niet zeker weet of je depressief bent. Voorkomen is beter dan genezen en hoe eerder een traject start, hoe groter de kans van slagen zal zijn.

Op basis van je klachten en de mogelijke oorzaken stellen we samen een persoonlijk plan op. We besteden aandacht aan de onderliggende problematiek zoals: stress, angst, trauma, verslaving en ook besteden we aandacht aan de sociale factoren zoals werk, gezin en relatie. Dat kan middels individuele gesprekken en/of partnerrelatie - systeemtherapie of een op maat gemaakt en toegespitst online traject. 

Wanneer je liever vanuit je eigen vertrouwde omgeving een traject wilt starten, is ambulante hulpverlening mogelijk.